Du er her

Elever i retten

Publisert: 22.03.2017

Heldigvis sto ingen av dem tiltalt, men det ble en spennende og utbytterik dag for rettslære-elevene forrige fredag, med lærer Jannicke Langslet Kaardahl i spissen.

Fredag 17.mars dro vi med buss til rettsalen, Juzgados Maspalomas. Elevene fikk være med på flere rettssaker. Blant annet trafikksak med bileiere som var uenige i en påkjørsel, en eiendomssak og en sak om uenighet mellom huseier og leietaker. Alt foregikk på spansk, så det var ikke alt vi forstod ord for ord, men vi fikk allikevel med oss mye. Det kan ofte være tydelig kroppsspråk og mye følelser i rettsaker. Det var gråt, nervøsitet, disputt mellom en lege og en advokat, en advokat som ble irettesatt av en dommer etc.

Dommere og advokater tar på seg sorte kapper når de går inn i rettssalen, og vitner må vente på gangen til de blir kalt inn en og en. Så må de stå foran en mikrofon og bli spurt ut av advokatene, som sitter på hver sin side av dommeren.

En særdeles hyggelig dommer (på ene bildet) forklarte på forhånd hva enkelte saker handlet om og fortalte om deler av rettsprosessen. Noen elever ble vist rundt og fikk se dommerens kontor og alle som jobbet for han i tilhørende lokaler. En elev påpekte den store forskjellen i dommerens vennlige og smilende væremåte når han snakket med rettslæreelvene alene og når han ble alvorlig og veldig tydelig i selve rettsprosessen.

Vi tok en pause mellom rettssakene og spiste på Holliday world. Elevene oppførte seg eksemplarisk! Sekretæren måtte hysje og snakke til andre tilhørere et par ganger, men aldri til våre elever. Elevene hadde mange gode og reflekterte synspunkt på dagens inntrykk i rettsakene.

Elevene sa det hadde vært en spennende, lærerik og interessant fagdag.

En stor takk til vår superdyktige skolesekretær Diana som organiserte turen for oss!